Tvangsauktion
Læs mere om tvangsauktioner. Få svar på spørgsmål og forstå dine muligheder, både for dig der sælger og for dig der overveje at købe bolig på tvangsauktion.
Hvad er en tvangsauktion?
En tvangsauktion er en auktion, hvor en ejendom bliver solgt mod viljen fra ejeren. Dette kan ske, hvis ejeren ikke kan betale deres gæld, og fogedretten beslutter at sælge ejendommen for at dække gælden. Tvangsauktioner kan omfatte både hus, lejlighed, andelsbolig eller anden form for fast ejendom.
Hvis du står overfor en tvangsauktion af din bolig, kan det være en ubehagelig og nervepirrende situation. Derfor er det vigtigt, at du søger rådgivning fra en advokat, der kan guide dig igennem processen og hjælpe dig med at forstå dine rettigheder og muligheder.
Lån til tvangsauktion
Overvejer du at købe en bolig der er på tvangsauktion kan du godt låne til købet. Start med at tale med din bank om de vil være interesseret i at låne penge til købet. Er det ikke muligt et låne til købet, har du mulighed for at låne uden om banken. Lån uden om banken kaldes også pantebrevslån og er et godt alternativ til realkreditlån. Udfyld vores formular eller ring til os for at høre mere.
Sådan forløber en tvangsauktion
En tvangsauktion starter med, at fogedretten udsender en såkaldt "opkrævning", der giver ejeren en frist på 14 dage til at betale deres gæld. Hvis ejeren ikke kan eller vil betale, kan fogedretten beslutte at sælge ejendommen på auktion. Hvis det derimod er en privat kreditor vil det starte med at fogedretten tinglyser udlæg på vegne af kreditor og kreditor vil herefter igangsætte tvangsauktionsprocessen.
Før auktionen finder sted, vil der blive udarbejdet en salgsopstilling, der beskriver ejendommen og angiver de omkostninger, der vil blive pålagt ejeren efter auktionen. Salgsopstillingen vil blive offentliggjort på boligsiden.dk og andre relevante hjemmesider, så interesserede kan se ejendommen og forberede sig til auktionen. Det er sælger af ejendommen som afholder udgifterne hertil.
På auktionsdagen vil der blive afholdt et auktionsmøde, hvor ejendommen vil blive sat til salg. Alle interesserede kan byde på ejendommen, men ejeren har ret til at købe ejendommen tilbage inden for en periode på tre måneder efter auktionen, så længe de betaler det beløb, der blev opnået på auktionen, samt de omkostninger, der er beskrevet i salgsopstillingen.
Hvis ejeren ikke køber ejendommen tilbage, vil den nye ejer blive registreret i tingbogen, og ejendommen vil blive overdraget til den nye ejer.
Sådan undgår du en tvangsauktion
Selvom det kan være svært at undgå en tvangsauktion helt, er der nogle ting, du kan gøre for at mindske risikoen:
- Hold øje med dine regninger og sørg for at betale dem rettidigt. Dette gælder især den gæld, der er knyttet til din bolig, såsom husleje, pantebrev eller lån.
- Søg hjælp, hvis du har problemer med at betale din gæld. Tal med din bank, en gældsrådgiver eller en advokat om mulighederne for at restructurere eller afvikle din gæld.
- Overvej at sælge din bolig, hvis du ikke længere har råd til at betale for den. Du kan enten sælge boligen selv eller vælge at få en ejendomsmægler til at hjælpe dig med at finde en køber.
- Hvis du har en andelsbolig, bør du holde dig opdateret om ændringer i andelsboligforeningen, herunder eventuelle planer om tvangsauktioner af andre andelsboliger.
- Vær opmærksom på, at du ikke kan undgå en tvangsauktion ved at flytte fra din bolig eller forsøge at skjule ejendommen. Fogedretten vil stadig kunne finde og sælge ejendommen, og du vil stadig være ansvarlig for gælden og omkostningerne ved auktionen.
- Hvis du står overfor en tvangsauktion, er det vigtigt, at du søger rådgivning fra en advokat, der kan hjælpe dig med at forstå dine rettigheder og muligheder. En advokat kan også hjælpe dig med at forhandle med panthavere og fogedretten for at forsøge at undgå en tvangsauktion.
- En tvangsauktion kan være en stressende og ubehagelig oplevelse, men ved at holde øje med din gæld og søge rådgivning i tide, kan du mindske risikoen for at blive ramt af en tvangsauktion.