Lån i friværdi
Hvis du har friværdi i din bolig, kan du få et lån der har lavere rente end andre typer lån. Vi forklarer her hvad friværdi er og hvilke muligheder du har hos os.
Hvad er friværdi?
Friværdi betyder boligens markedsværdi minus den gæld som der er i boligen, altså boligens frie værdi.
Du kan altså beregne din boligs friværdi ved at fratrække din gæld fra boligens værdi. Har din bolig eksempelvis en værdi af 2.000.000 kr. og er der gæld i boligen for 1.500.000 kr., så har boligen en friværdi på 500.000 kr. (2.000.000 kr. - 1.500.000 kr.).
Boligens markedsværdi kan udregnes ved en mæglervurdering eller estimeres ud fra salg af lignende boliger i nærheden. Gælden der er i boligen kan du få at vide ved at se på den seneste opkrævning du har modtaget eksempelvis gennem betalingsservice. Når du skal vurdere boligens gæld er det restgælden af lånet der er relevant, da den afspejler hvor meget gæld der er tilbage af det oprindelige lån du har fået.
Hvad koster det at låne i friværdi?
Hvor meget det koster at lån i friværdi er vigtigt at vide. Med vores låneberegner kan du beregne hvor meget det koster at låne når du låner i din friværdi.
Du bruger låneberegneren ved at tage udgangspunkt i hvor meget du ønsker at låne, altså lånebeløbet.
Beregneren viser lån med en løbetid på mellem 1 og 25 år og du kan vælge et lånebeløb på mellem 200.000 kr. og 3.000.000 kr. Du kan godt ansøge om lån i friværdi til mere end 3.000.000 kr.
Beregneren er vejledende og varierer ofte fra det endelige tilbud du modtager.
Hvordan beregner man friværdi?
Din friværdi er lig boligens værdi fratrukket boligens gæld. Hvis din bolig eksempelvis er 2.000.000 kr. værd, og du har et boliglån med 500.000 kr. i restgæld, vil din friværdi være 2.000.0000 kr. - 500.000 kr. værd. Du kan beregne din friværdi på vores friværdi beregner side.
Er det svært at låne i friværdi?
Boligtypen, friværdiens størrelse og din økonomi er alle vigtige for om du kan låne i din friværdi. Hvis du har meget gæld eller banken vurderer at din økonomi er mindre stærk, kan du få afslag i banken selv om du har meget friværdi.
Der er rigtig mange der får afslag i banken til realkredit- og bankboliglån i Danmark. Det skyldes de stigende krav der stilles både til dig og til den bolig du ønsker at låne i. Det kan være særligt svært at få lån i din friværdi hvis
- Du har en høj gældsfaktor, altså at du har meget gæld
- Du er selvstændig eller har svingende indkomst
- Boligtypen du ønsker at låne til er sværere at sælge hurtigt
- Skat eller andre har taget udlæg i din bolig
- Du er pensioneret, eller nærmer dig pensionsalderen.
Vi gør processen mere overskuelig og kan hjælpe dig med at få lån. Vi giver dig bedre mulighed for at få boliglån ved at tilbyde et lån baseret på et ejendomskreditlån hvor renten tilpasses dig.
Vi er særligt relevante for dig der ikke har tid til at vente eller for dig som har fået afslag i banken. Med os kan du få hjælp til alt vedrørende boliglånet. Du får en personlig rådgiver som følger dig hele vejen.
Hvorfor få lån i friværdi?
Der kan være mange grunde til at du ønsker at låne i din friværdi. Med friværdi stiller du sikkerhed for lånet igennem din ejendom og dermed får du adgang til billigere finansiering samt mulighed for at låne mere end du normalt kan gøre ved at få et almindeligt lån.
Her er 5 gode grunde til at låne i din friværdi
- Du ønsker at låne til ombygning af din bolig
- Du er ældre, og ønsker at nedspare i din bolig.
- Du er selvstændig og ønsker mere kapital til din virksomhed
- Du ønsker at samle anden dyr gæld i ét lån
- Du ønsker at låne til at fjerne udlæg i boligen
Hvordan låner man i friværdi?
Med ejendomskreditlån, der tidligere blev kaldt pantebrevslån, kan du i tilfælde låne helt op til 100% af værdien af ejerboliger og fritidsboliger.
I banken kan du maksimalt låne op til 80% af friværdien af en ejerbolig eller 75% af friværdien af et sommerhus med et realkreditlån.
Hvis du vil låne til andelsbolig skal du have et andelsboliglån i banken, eller et ejendomskreditlån eksempelvis igennem os for at kunne få lån i friværdi.
Kan man låne i boligens friværdi som pensionist eller arbejdsløs?
Ja du kan låne i boligens friværdi som pensionist eller arbejdsløs. Uanset din status bør du have mulighed for at låne i din alder. Hvis du står uden for jobmarkedet, men har en stor friværdi kan du låne igennem det der hedder et nedsparingslån. Nedsparingslånet giver mulighed for flere at få et boliglån, men lånet kræver en særligt stor friværdi. Når du har en større friværdi får du visse muligheder, da en høj friværdi giver ekstra sikkerhed for lånet for kreditor. Dette betyder at en større friværdi øger dine muligheder for du får penge. Din gældsfaktor som pensionist kan samtidigt spille en rolle.
Når du ønsker at bruge friværdien til et nedsparingslån, skal du være opmærksom på at du ved lånets udløb kan blive nødt til at sælge boligen, eller optage et nyt lån i friværdien for at indfri nedsparingslånet. Nedsparingslån gives normalt i forbindelse med at du ikke kan påvise at du kan tjene penge nok til at du kan tage lån i friværdi på almindelig vis. Nedsparingslån gives derfor normalt med afdragsfrihed, da det vurderes at din samlede økonomi ikke vil kunne bære at afdrage på lånet. Ikke alle boligejere har mulighed for at få et nedsparingslån, da der skal være særlige grunde til at du kan få et låne de ekstra penge i din friværdi.
Nedsparingslån er ofte et billigt lån sammenlignet med forbrugslån, og har ofte en lavere ydelse, da der ikke afdrages på boliglånet.
Kan man få et nyt lån i boligens friværdi selv om der allerede er et andet lån?
Ja du kan låne i boligens friværdi selv om der er et andet lån. Denne lånetype kaldes et såkaldt tillægslån, da lånet er et tilllæg til et allerede nuværende lån der er i boligen. Tillægslån kræver at der er nok friværdi til at der er sikkerhed nok for lånet.
Hvad koster det at låne 500.000 i friværdien?
Når du låner i din friværdi tinglyses lånet i boligen og det kan ende med at koste en del penge at låne i friværdien. Uanset hvem du låner gennem, vil der altid være omkostninger til staten.
Omkostninger til staten
- Tinglysningsafgift på 1.45% af lånets hovedstol
- Tinglysningsgebyr til staten på 1.730 kr.
Hvis du eksempelvis vil låne 500.000 kr. skal staten alene have 500.000 kr *1.45% + 1730 kr. = 8.980 kr. Derudover er der typisk et fast etableringsgebyr på 3.000 kr. og et kurstab der ofte er 2-5%. Du kan altså se frem til en samlet omkostning på over 20.000 kr. ved at optage et lån på 500.000 kr. Omkostningen bliver tillagt lånet hvilket forklarer hvorfor hovedstolen på lånet altid er højere end det udbetalte lån.
Det kan derfor ofte ikke svare sig at låne under 200.000 kr., når du optager et boliglån. Du kan benytte vores lån i friværdi beregner her på siden til at få en ide om hvor meget det koster at låne 500.000 kr. i friværdien.
Lån i friværdien og få et større økonomisk råderum
Med et friværdi lån, kan du både indfri forbrugslån eller finansiere nyt badeværelse eller andet. Hvis du har samlet klatgæld kan du ofte låne hele det beløb som du har lånt igennem forbrugslån og lignende. Lån i friværdien er ofte den billigste måde at låne penge grundet lånets løbetid der ofte kan fås med fast rente. I mange tilfælde er renten på lån i din friværdi lavere en renten på forbrugslån eller banklån. Vi hjælper gerne med at lave beregning for dig, så du kan se om det vil give mening for dig at omlægge den dyrere gæld.